Чуй петела“ е български игрален филм (драма) от 1978 година на режисьора Стефан Димитров, по

...
Чуй петела“ е български игрален филм (драма) от 1978 година на режисьора Стефан Димитров, по
Коментари Харесай

Кое е селото с най-звучно име в България? Тук е сниман един от най-скандалните филми в НРБ

„ Чуй петела “ е български игрален филм (драма) от 1978 година на режисьора Стефан Димитров, по сюжет на Константин Павлов.

Оператор е Емил Вагенщайн. Музиката във кино лентата е композирана от Георги Генков.

Името и мястото на фотосите са в селото с може би най-звучно име в България - Чуйпетлово.

Малкото планинско село Чуйпетлово е настрана от огромните гари и необятните пътища.

В кръчмата се събират непрекъснатите гости – селските старци. Тук е и дядо Тоше - Николай Бинев. До него стига уведомление, че бабичката му, Петрунка - Невена Коканова, която е при сина им в града, се е разболяла. Той отива да я види и тя му признава, че като млада в миналото му е изменила.

Дядо Тоше е потресен…

Той се връща в спомените си и открива по новому хората, които го заобикалят, както и себе си.

Чуйпетлово е най-високото село на Витоша, на към 1200 м надморска височина. То е първото обитаемо място, през което минава река Струма.

До селото може да се доближи пешком от Черни връх (пътеките не са маркирани) или от околните села Кладница и Ярлово. До Чуйпетлово се стига и по асфалтов път от село Боснек, в непосредствена непосредственост до което се намира и пещерата Духлата.

История

Предполага се, че селото е учредено към 1640 година от население, избягало от равнината. Името му е обвързвано с поверие, съгласно което селото било прикрито по този начин добре, че пасажерите се ориентирали за местоположението му единствено по кукуригането на петлите.

Дълго време главното прехранване на локалните поданици е железодобивът, само че след западането си селото стартира да се обезлюдява. Възможно е планински овчари от селото да са основали селата Плана в едноименната планина и Лисец и Яребковица във Верила.

На преброяването през 1880 г. селото има 850 поданици, всички с майчин език български и православно изповедание. Оттогава популацията е спаднало с 97%. До 1949 г. селото е част от Самоковско, по-късно е включено в новосъздадената Димитровска (Пернишка) околия.

Транспорт и инфраструктура

Автомобилен път до Чуйпетлово е прокаран през 1972 година, а пет години по-късно селото е електрифицирано. Днес селото е обвързвано с град Перник чрез постоянна автобусна линия.

Културни и естествени забележителности

Църквата на Чуйпетлово „ Света Петка “ е издигната през 1860 г.

Игралният филм от 1978 година „ Чуй петела “ е сниман в Чуйпетлово и стартира с роман за произхода на името на селото.

Личности

Георги Новаков (род. 1949 г.) – български артист

инж. Росен Ванчев Йорданов-Бадев (род. 1963 г.) – изпълнителен шеф в ЧЕЗ. Сега заместник-кмет на гр. Перник.

Божурка Костадинова Тупанкова (Конакчийска) – национална певица, родена и израснала в с. Чуйпетлово, написала книга за селото „ С ария в сърцето “; родена на 14 август 1923 г., умряла през 2007 г. на 84-годишна възраст.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР